Ksylitol – zwany również cukrem brzozowym – to naturalny słodzik, pozyskiwany m.in. z kory fińskiej brzozy. Występuje również w kolbach kukurydzy, grzybach i niektórych owocach, takich jak gruszki, śliwki, truskawki oraz maliny. Niewielkie ilości ksylitolu produkuje także ludzki organizm. Choć wygląda on i smakuje jak zwykły, biały cukier, to jednak posiada aż 40% mniej kalorii oraz o wiele niższy indeks glikemiczny. Z tego powodu jest polecany osobom odchudzającym się oraz diabetykom.
Na przestrzeni ostatnich lat można zaobserwować rosnącą popularność ksylitolu u miłośników zdrowego trybu życia.
Na czym polega jego fenomen?
Ksylitol odwraca wszystkie szkodliwe efekty cukru. Jako iż ksylitol nie poddaje się fermentacji, nie może być zamieniony na kwasy przez bytujące w jamie ustnej bakterie, Dzięki swoim właściwościom pomaga w przywróceniu równowagi zasadowo-kwasowej w jamie ustnej. To zasadowe środowisko nie jest przyjazne dla szkodliwych bakterii, a szczególnie dla najgorszej z nich o nazwie Streptococcus mutans.
Ksylitol posiada nawet zdolność wzmacniania mineralizacji szkliwa zębowego i jest bardzo efektywny w leczeniu małych ubytków powstających w wyniku próchnicy. W przypadku dużych ubytków, choć oczywiście nie jest w stanie ponownie ich zasklepić, utwardza chroniąc w ten sposób przed dalszym rozwojem choroby.
Regularne stosowanie niewielkich ilości ksylitolu wzmacnia ochronne czynniki w ślinie. Ksylitol stymuluje napływanie śliny i wspomaga utrzymanie soli zawartych w ślinie w użytecznej formie. Przedłużone stosowanie ksylitolu zwiększa buforujące i ochronne własności śliny. Zwiększone wydzielanie śliny jest ważne, zwłaszcza dla ludzi cierpiących na suchość w ustach spowodowaną jakąś chorobą, podeszłym wiekiem lub ubocznym skutkiem pewnych leków.
Ponieważ wraz ze stałym spożywaniem ksylitolu pH jamy ustnej wraca do równowagi, zaleca się żucie gumy ksylitolowej lub ssanie dropsów ksylitolowych po każdym posiłku lub po spożyciu słodyczy. Jest to przydatne zwłaszcza w przypadku dzieci, którym na poobiedni deser możemy z czystym sercem zaoferować lizaka z ksylitolu, czy też inne łakocie przyrządzone z użyciem ksylitolu jako substancji słodzącej.